• Home
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Στα πρότυπα των μεγάλων Μουσείων του εσωτερικού και του εξωτερικού, διαρθρώθηκε ένα ευέλικτο και εναλλασσόμενο μοντέλο εκπαιδευτικού προγράμματος, εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του είναι να καταστήσει τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου κοινωνούς του πολιτισμού και μύστες της ιστορίας του τόπου που ήδη κατοικούν ή ευκαιριακά επισκέπτονται.

Με την αφήγηση, το παραμύθι, τη ζωγραφική, το παιχνίδι και την περιήγηση στους κοντινούς τόπους ιστορικής αναφοράς, οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων φεύγουν πλουσιότεροι σε εμπειρίες και ελαφρότεροι από στείρα και άχρηστη γνώση.

1. Το πρώτο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου μας με τίτλο «Ο Μαστραπούλης μια μέρα στο μουσείο», περιέχει αφήγηση ενός διαδραστικού παραμυθιού σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα του γάμου. Οι μαθητές συμμετέχουν σε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και τέλος χρωματίζουν σκίτσo ενός νεόνυμφου ζευγαριού σχεδιασμένο από τον τοπικό ζωγράφο Χρήστο Τσεβά.

2. Το δεύτερο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Μαστραπούλης και ο Φούντης, μια μέρα στο Μουσείο», έχει ως στόχο να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν το κοινωνικό πρόσωπο του Μουσείου. Τα παιδιά, μέσω της ξενάγησης και της αφήγησης ενός διαδραστικού παραμυθιού, μαθαίνουν ότι όλοι μπορούμε να επισκεπτόμαστε έναν μουσειακό χώρο και ο καθένας με τον δικό του τρόπο να έρχεται σε επαφή με τα εκθέματα και να γεύεται την ιστορία τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες και το παιχνίδι ξεκινά! Στο πρώτο στάδιο του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι ο κώδικας braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των ατόμων με δυσκολία στην όραση) μέσω της χρήσης ειδικών καρτελών οι οποίες δείχνουν το Ελληνικό αλφάβητο. Έπειτα, οι μαθητές καλούνται να γράψουν το όνομά τους με τη χρήση της μεθόδου braille και να δημιουργήσουν μια λεζάντα του Μουσείου χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν. Τέλος, ένας μαθητής από κάθε ομάδα με «δεμένα μάτια» προσπαθεί να ψηλαφίσει την πινακίδα που έχει δημιουργήσει η ομάδα του. Περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους για ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην ιστορία!

Τελευταία Νέα & Εκδηλώσεις

Η Ι.Λ.Ε.Α με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζει τη νέα της ιστοσελίδα

Με σεβασμό απέναντι στην Ιστορία και την παράδοση του τόπου και των ανθρώπων του, εισάγεται μια καινούργια αισθητική προσέγγιση· πιο απλή και αφαιρετική, αλλά το ίδιο καλαίσθητη και ελκυστική. Ακολουθούνται οι σύγχρονες φόρμες των ιστοσελίδων των περισσότερων ελληνικών ιστορικών και λαογραφικών ιδρυμάτων και μουσείων.

Το νέο logo και το νέο μοτίβο βασίζονται στο γνωστό σε όλους μας «φούντι» και το κύριο σχέδιο του, τον μαστραπά. Τα περίτεχνα και πολύχρωμα σχέδια δίνουν τη θέση τους σε 3 βασικά χρώματα και σχήματα που με την απλότητά τους καλούν τον χρήστη να ανακαλύψει από κοντά τον πλούτο της φορεσιάς και τη χρωματική και σχηματική πανδαισία των κεντημάτων.

Η γνωριμία με το Μουσείο, τις συλλογές, τις εκθέσεις και τις δραστηριότητες της Ι.Λ.Ε.Α γίνετε έτσι άμεση εύκολη και γρήγορη για τους χρήστες του Internet και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, κινητού ή tablet.

Οι συντελεστές της ιστοσελίδας εργάστηκαν εθελοντικά για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους.

Αφού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, μην παραλείψετε να μας στείλετε την προσωπική σας άποψη/feedback, σχόλια και παρατηρήσεις που χρειαζόμαστε για να τη βελτιώσουμε. Άλλωστε μεταξύ της Ι.Λ.Ε.Α., του Μουσείου και της κοινωνίας πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος που θα μας οδηγεί στα βέλτιστα αποτελέσματα.

Συντελεστές της Ιστοσελίδας www.ilea.gr

Ανάπτυξη και Υλοποίηση Ιστοσελίδας: Ιωάννης Δημόπουλος

Φωτoγραφικό Υλικό και Μορφοποίηση Ιστοσελίδας: Δημήτρης Δημόπουλος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ειρήνη Ελευθεριάδη, Ανθή Μαραγκού

Επιμέλεια Κειμένων: Ρένα Λιόση, Μαργαρίτα Κλαδιά

Φιλοξενία Ιστοσελίδας: Βασίλης Τάτσης

Κατοχύρωση του domain ονόματος Χρήστος Τζώρτζης

Αρχικό Hosting του ιστότοπου: Χρήστος Μπερέτας

Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε στην νέα μας ιστοσελίδα