Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Στα πρότυπα των μεγάλων Μουσείων του εσωτερικού και του εξωτερικού, διαρθρώθηκε ένα ευέλικτο και εναλλασσόμενο μοντέλο εκπαιδευτικού προγράμματος, εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχος του είναι να καταστήσει τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου κοινωνούς του πολιτισμού και μύστες της ιστορίας του τόπου που ήδη κατοικούν ή ευκαιριακά επισκέπτονται.

Με την αφήγηση, το παραμύθι, τη ζωγραφική, το παιχνίδι και την περιήγηση στους κοντινούς τόπους ιστορικής αναφοράς, οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων φεύγουν πλουσιότεροι σε εμπειρίες και ελαφρότεροι από στείρα και άχρηστη γνώση.

1. Το πρώτο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου μας με τίτλο «Ο Μαστραπούλης μια μέρα στο μουσείο», περιέχει αφήγηση ενός διαδραστικού παραμυθιού σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα του γάμου. Οι μαθητές συμμετέχουν σε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και τέλος χρωματίζουν σκίτσo ενός νεόνυμφου ζευγαριού σχεδιασμένο από τον τοπικό ζωγράφο Χρήστο Τσεβά.

2. Το δεύτερο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Μαστραπούλης και ο Φούντης, μια μέρα στο Μουσείο», έχει ως στόχο να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν το κοινωνικό πρόσωπο του Μουσείου. Τα παιδιά, μέσω της ξενάγησης και της αφήγησης ενός διαδραστικού παραμυθιού, μαθαίνουν ότι όλοι μπορούμε να επισκεπτόμαστε έναν μουσειακό χώρο και ο καθένας με τον δικό του τρόπο να έρχεται σε επαφή με τα εκθέματα και να γεύεται την ιστορία τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες και το παιχνίδι ξεκινά! Στο πρώτο στάδιο του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι ο κώδικας braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των ατόμων με δυσκολία στην όραση) μέσω της χρήσης ειδικών καρτελών οι οποίες δείχνουν το Ελληνικό αλφάβητο. Έπειτα, οι μαθητές καλούνται να γράψουν το όνομά τους με τη χρήση της μεθόδου braille και να δημιουργήσουν μια λεζάντα του Μουσείου χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που απέκτησαν. Τέλος, ένας μαθητής από κάθε ομάδα με «δεμένα μάτια» προσπαθεί να ψηλαφίσει την πινακίδα που έχει δημιουργήσει η ομάδα του. Περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους για ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην ιστορία!